GAPS Diyeti: Bağırsak Sağlığını Güçlendiren Beslenme Yaklaşımı
Gaps Diyeti Nedir?
GAPS diyeti, bağırsak sağlığını iyileştirmek ve genel vücut sağlığını desteklemek için tasarlanmış bir beslenme protokolüdür. Bağırsak sağlığının genel sağlık üzerindeki önemi giderek daha fazla anlaşılıyor. Bu alanda dikkat çekici sonuçlar sağlıyor. İnternette otizm hastası olan insanlar üzerinde kullanıldığı gibi bilgiler olsa da aslında kısmen yanlıştır. Çünkü sadece otizm hastalığı üzerinde bir etkisi olan diyet türü değildir. Aynı zamanda kilo verme ve alma problemlerinde de bizlere yardımcı olur. Ortalama olarak 500 binden fazla insan sadece gaps diyeti ile beraber kilo problemlerini giderdiği bilinen bir gerçektir. Bu sebeple de gaps diyeti için sadece otizm hastalığının tedavisinde kullanılıyor denmesi yanlış. Dr. Natasha Campbell-McBride’ın otizmli çocuklar üzerinde deneyler yapıyor olmasının tek nedeni, otizm hastalarının olası yan etkilerini daha hızlı gösteriyor olmasıdır.
Gaps Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Gaps diyeti faydaları tabii ki bağırsak problemlerinin giderilmesi, bakteri dengesini sağlama, bağırsak duvarlarını inşa etmek gibi birbirinden faydalı etkilere sahip. Ancak en önemli faydası ise fazla kilolarınızdan kurtulmaktır. Örneğin 100 kilosunuz ve belirli bir program dahilinde gaps diyetine başladınız diyelim. Ortalama olarak 30 gün ile 200 gün aralığında istediğiniz hedef kilonuza ulaşmanıza yardımcı olabilmektedir.
Bağırsak Sağlığı ve GAPS Diyetinin Önemi
Bağırsaklarımız, sindirim sisteminin önemli bir parçası olmanın yanı sıra bağışıklık sistemi ve genel sağlık üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Florada oluşan dengesizlik sonucunda sindirim sorunları, alerjiler, cilt problemlerine yol açabilmektedir.
Bağırsak florasını desteklemek yani prebiyotik ve probiyotik dengesini sağlayan diyetler yaşanan sorunların azalmasına olanak sağlamaktadır. Bağırsak duvarının onarılmasına ve bağırsak florasının iyileştirilmesine odaklanılan bu süreç, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını desteklerken bağışıklık sistemini güçlendirir.
Gaps Diyetini Ne Kadar Süre Yapılmalı?
Gaps diyetinin başlangıç kısmı 30 gün sürer. Bu sebeple de pek çok insan için 30 gün ile 40 gün aralığı gayet yeterlidir. Ama çok daha fazlasını isteyen kişiler için gaps diyeti ortalama olarak 1 yıla kadar uzayabiliyor. Hatta pek çok diyetisyen gaps diyetinin 6 ay ile 12 ay aralığında sürdürülmesi gerektiğini düşünüyor.
Gaps Diyetinin İçeriği Nedir?
Serbestler
- Haşlanmış tavuk suyu,
- Kemik suyu,
- Ev yapımı turşu çeşitleri,
- Hindistan cevizi yağı gibi besinlerdir.
Yasaklar:
- Nişasta içeren yiyecekler
- Şeker,
- Tuz ve un,
- Laktozlu süt ve süt ürünleri
- Gazlı ve alkollü içecekler
- İçeriğinde soya olan bisküviler,
- Gofretler,
- Krakerler,
- Cipsler ve çeşitli atıştırmalıklar.
Ancak her bir vücut için farklı diyet içeriği hazırlanmalıdır. Gaps diyetinin asıl amacı bağırsakları onarmak ve çalıştırmaktır. Bu sebeple de her bir birey için farklı gaps diyetinin programları hazırlanabilmektedir. Kimi insan tavuk suyu içemezken kimileri ise kemik suyu içemez. Diyeti doğru sürdürebilmek ve kilo vermek için mutlaka gaps diyeti konusunda uzman bir diyetisyen ile çalışmak gerekir.Aksi takdirde uzun süren ama hiçbir işe yaramayan bir programı sürdürebilir ve büyük bir zaman ve emek kaybına uğrayabilirsiniz.
Gaps diyeti, bugüne kadar denediğiniz ya da denemeyi düşündüğünüz tüm diyet türlerinden çok daha ilginç bir programa sahiptir. Özellikle kullanıma sunulduğu ilk yıllardan bu yana ortalama olarak tahmini 500 binden fazla insanın fazla kilo problemini giderdi. Gaps diyetini bulan kişinin ismi Dr. Natasha Campbell-McBride’dır. Bu diyet programını bulana kadar da 10 bin kişiden fazla insanın üzerinde çeşitli deneyler ve programlar denemiştir.